-
Kamień do pizzy okrągły, wykonany z kordierytu, średnica 33 cm
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność | Mało 3 szt. |
Zamówienie telefoniczne: 668319942
Zostaw telefon |
Prawdziwą włoską pizzę wypieka się w kamiennym piecu opalanym drewnem. W warunkach domowych może to być trudne. Jeśli jednak posiadasz kamień do pizzy, w kilka minut we własnym piekarniku przygotować możesz pyszną pizzę, która niczym nie będzie odbiegać od tej z najlepszej restauracji.
Kamień do pizzy to produkt dzięki, któremu pizza czy pieczywo będą równomiernie upieczone i chrupiące. Pozwala on skrócić czas wypieku i znacząco wpływa na smak ciasta. Materiał, z którego jest zrobiony kamień to bardzo wytrzymała ceramika wysokiej jakości, bardzo odporna na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Możesz być pewien, że przy stosowaniu go zgodnie z instrukcją będzie służył wiele lat.
Kamień do pizzy to produkt, który ucieszy wielbicieli gotowania i pieczenia, zwłaszcza zwolenników kuchni włoskiej. Świetnie sprawdzi się jako oryginalny prezent na urodziny, święta, dzień mamy czy taty.
- Do pizzy i pieczywa - produkt sprawdzi się do wypieku doskonałej pizzy, jak i chleba czy bułek. Wykonany z kordierytu.
- Wygodniejsze i szybsze pieczenie - użycie kamienia pozwala skrócić czas oraz ułatwia proces pieczenia.
- Chrupiące ciasto - kamień równomiernie rozprowadza ciepło i pochłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu upieczona na nim pizza smakuje jak z najlepszej pizzerii.
- Bardzo wytrzymały - ceramika z której wykonywane są kamienie do pizzy, jest bardzo odporna na wysokie temperatury, stosując się do instrukcji użytkowania, posłuży Ci on na lata.
- Idealny na prezent - kolorowe, ładne pudełko, w które zapakowany jest kamień do pizzy, sprawia, że to świetny wybór na prezent, na różne okazję
Sposób użycia:
- Kamień włożyć do zimnego piekarnika, a następnie stopniowo rozgrzewać (ok. 1/2 - 1 h przed planowanym wypiekiem). Kamień można nagrzewać do maksymalnej temperatury 290°C.
- Przygotowaną pizzę przenieść na rozgrzany kamień - w tym celu sugerujemy zsunięcie jej z posypanej mąką drewnianej łopatki. Zalecana temperatura pieczenia pizzy to 190-240°C przez ok. 7-12 min w zależności od upodobań.
Uwaga! Kamień rozgrzewa się do wysokich temperatur, bezpośredni kontakt z nim może grozić poparzeniem. Kontakt rozgrzanego kamienia z zamrożoną żywnością może spowodować jego pęknięcie.
- Po wypieku należy wyciągnąć pizzę za pomocą drewnianej łopatki lub zsunąć na talerz.
- Kamień należy pozostawić w piekarniku do całkowitego, samoczynnego wystygnięcia.
- Po wystygnięciu delikatnie zeskrobać ewentualne pozostałości lub umyć kamień pod bieżącą wodą.
Mycie i czyszczenie:
W przypadku prawidłowego użytkowania kamienia do pizzy, utrzymanie go w czystości nie powinno być problemem. Odpowiednio wysoka temperatura sprawia, że ciasto nie przywiera do kamienia, co zaoszczędza czas potrzebny na jego ewentualne czyszczenie.
Uwagi:
- Przed pierwszym użyciem kamień należy umyć pod bieżącą wodą lub przetrzeć szmatką.
- Kamień należy zawsze wkładać do zimnego piekarnika, a następnie stopniowo rozgrzewać (inaczej wywołamy szok termiczny i uszkodzimy kamień).
- Unikać szoków termicznych. Na rozgrzany kamień nie wolno kłaść mrożonek. Gorącego kamienia nie wolno chłodzić zimną wodą, należy pozostawić go do samoczynnego wystygnięcia.
- Kamienia nie można myć w zmywarce.
- Używanie detergentów do czyszczenia nie jest zalecane.
- Odbarwienia powstałe na kamieniu w trakcie użytkowania są procesem naturalnym.
Wymiar: średnica 33 cm